3 de feb de 20202 min.

Santa Apol.lònia: la patrona dels dentistes.

El 9 de febrer es celebra Santa Apol.lònia, la patrona dels dentistes.

Però.. Per què Santa Apol.lònia és considerada la patrona dels Odontòlegs?

Avuí explicarem una mica d´història...


 
Santa Apol.lònia va existir al voltant del segle II d.C. Era membre d´una familia pagana,

d´aquí el seu nom, en honor al Déu Apol.lo. Però anys després es va convertir al cristianisme.

En aquells temps, com tots sabem, quan la religió cristiana començava a expandir-se, el gran Imperi Romà va fer grans persecucions contra els que abraçaven la fe cristiana.


 
Així va ser que Santa Apol.lònia va ser detinguda i convidada sota tortura a que renegués de la seva fe. Ella es va negar i, com a conseqüència, la van sotmetre a horribles tortures, entre elles li van arrencar una a una totes les seves dents, cosa que ella va suportar de forma molt digne.


 
Els torturadors, quan van veure que no canviava d´opinió, la van amenaçar en cremar-la a una foguera lligada en un pal. Ella els va fer creure que renegaria de la seva fe i els va demanar que li deslliguéssin les mans.

Quan va ser deslligada va alçar les mans al cel i va oferir el seu sacrifici a Déu amb aquestes paraules:"Que aquells que facin memòria amb devoció del dolor que pateixo, no sentin més el mal de dents!"


 
Davant d´aquesta actuació es va encendre la foguera i, abans que se n´adonèssin els torturadors, Santa Apol.lònia va saltar-hi a dintre per volutat pròpia abans de renegar de la seva religió.


 
Diu la llegenda que, mentre es cremava, va tornar a cridar que aquells que patissin mal de dents invoquéssin el seu nom, ella intercediria davant de Déu per alliberar-los del patiment.


 
Els perseguidors es van quedar astorats en veure que mentre es cremava no patia dolor. És més, la llegenda diu que tot i estar al mig de la foguera, Santa Apol.lònia no es cremava (protegida per Déu) i que els perseguidors van haver de degollar-la per donar-li mort.


 
50 anys després va ser canonitzada i més endevant proclamada patrona dels dentistes i els odontòlegs.

Actualment en tots el Col.legis d´odontòlegs el 9 de febres es celebren actes especials per celebar aquest dia.

Bon dia de Santa Apol.lònia a tothom !

    340
    2