top of page

¿Ortodoncia con brackets u ortodoncia invisible? ¿Cuánto dura un tratamiento de ortodoncia? ¿Cuánto cuestan unos implantes dentales? ¿Pueden utilizar ortodoncia los mayores de 50?  ¿Como se quitan los brackets?

EL BLOG DE CRISTINA CARRASCO

En este espacio encontrarás posts con todas las respuestas a tus preguntas, con información seria y actualizada de nuestra Directora médica especialista en odontología y ortodoncia de Sant Cugat del Vallès y Pallejà

 

Si necesitas ampliar alguna información, no dudes en ponerte en contacto con nosotros y pedir una visita.

¿Ho saps tot sobre les mascaretes enfront la infecció per COVID 19?


Dra cristina Cararsco Ortodoncista

Arran de l’aparició de la crisi per COVID 19 cada vegada més gent es pregunta sobre la eficàcia de les mascaretes davant una possible infecció.

També es pregunta com s´han de fer servir i quines cures s´ha de tenir en la seva utilització. més gent es pregunta sobre la eficàcia de les mascaretes davant una possible infecció.


És important saber que l´ús de qualsevol tipus de mascareta no protegeix a l´individu ni a la resta de la població al 100 % i que no es poden relaxar les altres mesures de prevenció com son el distanciament social, el rentat de mans, evitar tocar-se la cara, en especial els ulls el nas i la boca, i les mesures respiratòries (fer servir mocadors d´uns sol ús, rebutjar-los després de la seva utilització i esternudar o tossir protegint-nos amb l´avantbraç)

Quin tipus de mascaretes hi ha?

Hi ha diferents tipus de mascaretes segons el nivell de protecció i la capacitat filtrant.


1.- Mascaretes quirúrgiques: són aquestes que tant el Govern de la Generalitat com el Gobierno de España estan distribuint.


Són les que utilitzen metges i cirurgians per protegir al pacient de possibles agents infecciosos presents en al cavitat bucal o nasal del que la porta. També són les que utilitzàvem fins ara a la clínica dental per tots els nostres tractaments d´ortodòncia o de qualsevol altre tipus.


Actualment en el cas del COVID 19 s’estan fent servir per reduir la propagació de la infecció a la comunitat, minimitzar l´excreció de gotetes respiratòries de persones infectades que no han desenvolupat símptomes.


És a dir, que eviten que qui la porta pugui contagiar als demés. Fan efecte barrera per evitar l’emissió de gotetes respiratòries en tossir o esternudar.


Aquest tipus de mascaretes no serveixen de protecció a l´usuari de la mascareta.


2.- Les mascaretes filtrants o, com ara els diuen, auto filtrants:


Aquest tipus de mascaretes tenen un filtre que protegeix a l´usuari de la mascareta davant de la inhalació de contaminats ambientals – en partícules o aerosols- ja siguin patògens , agents químics, etc. No protegeixen enfront de gasos i vapors.


Aquestes mascaretes es classifiquen segons el seu nivell de filtratge:


. FFP1: tenen una filtració mínima de 78%

. FFP2: amb una eficàcia de filtració del 92 %, es fan servir davant d´aerosols de baixa o moderada toxicitat. Seran les que farem servir a la clínica dental per fer la major part dels tractaments.

. FFP3: amb una eficàcia de filtració del 98 %, que s´utilitzen davant d´aerosols d´alta toxicitat. Seran les que farem servir en aquells casos de pacient amb COVID 19 o procediments d´alt risc.


Les mascaretes filtrants poden tenir o no una vàlvula que serveix per reduir la humitat i la calor a dins de la mascareta. En el cas de persones amb COVID19 es recomanen sense vàlvula ja que podrien transmetre el virus a través de la vàlvula, excepte en els casos que la vàlvula estigués protegida per evitar la transmissió cap a l´exterior.


Per tant les mascaretes FFP2 i FFP3 són les que protegiran a l’usuari enfront el contagi per COVID 19, a més d´evitar el contagi cap a l´exterior en el cas que estiguin dissenyades per això.


Aquestes mascaretes han de reservar-se per les persones que facin atenció a persones infectades per SARS COV 2 , i sobretot les FFP3 per als casos on es generin aerosols.

3.- Mascaretes higièniques: les poden fer servir totes aquelles persones que no tinguin una mascareta quirúrgica.


Eviten que grans gotes que es produeixen en tossir o esternudar surtin disparades i, per tant disminueixen la transmissió del virus per part de persones afectades per COVID 19 i que no tenen símptomes o encara no els han desenvolupat.


Tenen una eficàcia molt limitada, menor que les quirúrgiques, però valen menys que res.


Si són reutilitzables seria important seguir les normes del fabricant o rentar i desinfectar les mascaretes amb sabó normal i temperatura d´entre 60 a 90 º o bé submergir-les en lleixiu 1:50 (una part de lleixiu per cada 50 parts d´aigua) amb aigua tíbia durant 30 minuts i després rentar-la amb aigua i sabó per eliminar les restes de lleixiu i deixar-la eixugar.


4.- Mascaretes fetes a casa: si és el cas de que us hagueu fabricat vosaltres la mascareta. No són recomanables aquest tipus de mascaretes ja que acumulen humitat i poden ser nius de cultiu de virus i bactèries, a més no estan homologades i no se sap el nivell de protecció real.


En el cas de fer-les servir és recomanable rentar-les freqüentment a més de 60 º i si pot ser, amb lleixiu, després de cada ús.


Recordeu que l’ús de qualsevol mascareta, amb independència del tipus, no suposa en cap as la protecció total davant del contagi, ja que cap d´elles protegeix els ulls, que son una altra via d´entrada del virus.

Per això és important prendre la resta de mesures preventives, com són el distanciament social, el rentat de mans i evitar tocar-se la cara amb les mans, en especial, els ulls, la boca i el nas.

Les mascaretes serveixen d´alguna cosa?

Protocol de higiene de mans de la Generalitat de Catalunya

En relació a l´ús de mascaretes quirúrgiques per part de la població , tot i que no estigui del tot confirmada la seva eficàcia, el que es pretén és fer que aquelles persones afectades per COVID19 asimptomàtiques o que encara no ha desenvolupat símptomes ( i que per tant no saben que pateixen la malaltia) puguin protegir a la resta de la població evitant disseminar gotes en esternudar o tossir.


En el cas de les mascaretes filtrants són efectives en els percentatges abans descrits per protegir l´usuari de la mascareta, però per si soles no protegeixen totalment i s´han de prendre la resta de mesures preventives. Aquestes mascaretes s´han de reservar pels professionals mèdics que les requereixin.


Tothom ha de combinar l’ús de la mascareta amb una bona higiene de mans.


També vull alertar de que l´ús de la mascareta pot donar una falsa sensació de seguretat que pot provocar relaxació envers altres mesures de prevenció com el distanciament interpersonal o augmentar tocar-se la cara per ajustar la mascareta.





Com fer servir les mascaretes?


Si es fa servir una mascareta , aquesta s´ha de col·locar i treure amb molt de compte per prevenir la autoinfecció.


La OMS facilita una sèrie de consells:

1.- Col·locar la mascareta per que cobreixi la boca i el nas i lligar-la perquè no hi hagi espai de separació amb la cara.

2.- No tocar-la mentres està posada.

3.- Treure-la tocant només les gomes o tires de lligar.

4.- Després de treure-la o tocar una mascareta feta servir rentar-se correctament les mans amb una solució hidroalcohòlica o sabó.

5.- Si la mascareta està humida o feta malbé llençar-la i no reutilitzar-la.

6.- En el cas de reutilitzar les mascaretes fer-ho de forma individual, és a dir que sempre les faci servir la mateixa persona.


Si tens més dubtes sobre les mascaretes o sobre com et pots protegir davant d´una possible infecció per COVID 19 pots posar-te en contacte amb l´equip del Centre Dental Francesc Macia trucant al 671048898, enviant un whatsapp al mateix número o enviant un mail a info@centredentalfrancescmacia.com

Cuidat´t per tenir cura dels demés.

30 visualizaciones0 comentarios

CATEGORÍAS

HISTÓRICO

FM.png
20+2 (2)ESP.png
bottom of page